Plausible Analytics vervangen door Matomo

In okt 2021 een blog geschreven over Plausible Analytics. Ondertussen 3 jaar verder de boel eens herbekeken.

Zelf hosten of weer jaarlijks 60 euro betalen. Goed om te weten, dit is een oud tarief de nieuwe prijs ligt tegenwoordig hoger. Vanaf prijs van 90 euro per jaar de normale prijs is 108 euro voor 10k views. Al met al een aardige prijsstijging.

Een goede om rekening mee te houden mocht je een forum hebben met ook wat redelijk bezoekersaantal, dan tikken de pagina views hard aan. Je zit zo aan de 10.000 pagina views. Verder in combinatie met phpBB zie je niet naar welk topic bezoekers gaan. In de statistieken zie je viewtopic.php. Privacyvriendelijk, zeker maar je hebt er zo wel erg weinig aan, geen idee welk topic ze bezoeken.

Nogmaals naar Matomo (voorheen Piwik) gekeken.

Pakket geïnstalleerd en het werkt prima, lekker vlot (zou ook mogelijk aan de webhosting partij kunnen liggen dat het nu sneller is). Waar bezoekers vandaan komen en wat ze bezoeken is duidelijk weergeven. De implementatie is een stuk vriendelijker dan bij Plausible.

Kortom geen kosten meer voor een bezoekersstatistieken en makkelijker opgezet. Win-winsituatie dus en bij deze de keus gemaakt om Plausible Analytics te vervangen voor Matomo.

Hier en daar een kleine code aanpassing zodat adblockers (die kan op Webfanaat gewoon uit, Webfanaat is advertentie vrij!) Matomo niet blokkeren, dit was bij Plausible ook nodig.

Mocht je een indruk willen krijgen hoe Matomo eruit ziet. Dat kan! Matomo heeft een demo beschikbaar.

0
0

Geef een reactie

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Laat Naam en E-Mail leeg indien je "Anoniem" wilt reageren. Dit betekent dat Webfanaat geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd.