Smokeping in Debian op een Proxmox server

Sinds een tijdje draai ik een Proxmox server. Hierin kun je servers / machines virtueel draaien. Zie het als een alternatief van ESXi. Mocht je ooit de hardware upgraden dan kun je die van de ene naar de andere machine verhuizen zonder dat hierbij het hardware id veranderd. Dat kan soms handig zijn bij bepaalde licenties die daar naar kijken.

SmokePing kan latency, latency distributie en packet loss meten, opslaan en weergeven. SmokePing gebruikt RRDtool om een lange-termijn data-store te onderhouden en om mooie grafieken te tonen, die tot op de minuut nauwkeurige informatie geven over de toestand van elke netwerk verbinding.

Smokeping draait op Linux, nu moet ik bekennen ik ben totaal geen ster in Linux. Gelukkig met een klein beetje hulp en wat mixen van artikelen heb ik Smokeping werkend gekregen. Hieronder een stap voor stap handleiding.

Stap 1 – Debian installeren

Om te beginnen heb ik een Proxmox Helper script (zie Operating System > Debian LXC) gebruikt. Deze installeert Debian kant en klaar met de volgende specificaties: Default Settings: 512MiB RAM – 2GB Storage – 1vCPU

Ga naar je Proxmox webinterface. Kies de betreffende node en in de betreffende node bij Shell plak je het onderstaande commando en druk je op enter.

Tijdens de installatie krijg je de vraag als je een nieuwe Debian LXC wilt installeren (Yes), standaard instellingen wilt gebruiken (Yes) en waar je het installatie wilt opslaan (kies de juiste opslag locatie). Voor de rest is vooral volgende, volgende en klaar. Binnen 5 minuten (of zelfs eerder) draait je Debian LXC (Linux Containers).

Stap 2 – Smokeping installeren

Ga naar de Debian LXC die je zojuist hebt geïnstalleerd en ga naar de Console. Voer het volgende commando uit en druk op enter

Als de pakketten worden opgehaald, zal er een x aantal MB worden gebruikt kies Y om de pakketten te installeren.

Stap 3 – IP-adres van de Debian LXC

Nadat je de diverse pakketten hebt geïnstalleerd even achterhalen welk IP-adres de Debian LXC heeft.

Voer het volgende commando uit en druk op enter.

In mijn geval krijg ik IP-adres: 192.168.10.116 terug. Dit nummer houdt ik aan in het schrijven van dit artikel. Naar alle waarschijnlijkheid krijg je een ander nummer terug, dat dien je dan bij jou te gebruiken.

Stap 4 – Standaard configuratie

Update de standaard settings /etc/smokeping/config.d/General

Voer het volgende commando uit en druk op enter.

Standaard is dat al gevuld met het volgende

Pas owner, contact en cgiurl aan. In mijn geval komt het er zo uit te zien. Belangrijk vergeet de cgiurl niet naar het correcte adres aan te passen.

Alles correct. Druk op Ctrl + X en kies voor opslaan Y en druk op Enter.

Stap 5 – Probes

Update de standaard settings /etc/smokeping/config.d/Probes

Voer het volgende commando uit en druk op enter.

Standaard is dat al gevuld met het volgende

We gaan dat iets uitbreiden en aanpassen naar de onderstaande code. Tip even alles verwijderen en vervolgens het volgende erin pakken

Als je FPing standaard op 20 pings wilt laten op 5 minuten, dat kan haal dan ++FPing weg met de pings en step.

Alles correct. Druk op Ctrl + X en kies voor opslaan Y en druk op Enter.

Stap 6 – Presentation aanpassen (optioneel)

Smokeping heeft standaard weergave van een target de volgende grafieken: 3 uur, 30 uur, 10 dagen, 360 dagen. Persoonlijk vind ik dat wat rare aantallen. Indien je wilt kun je dat aanpassen.

Voer het volgende commando uit en druk op enter.

Het Presentation bestand is aardig gevuld. Als je een stukje naar beneden gaat zie je het volgende staan

Dit heb ik aangepast / vervangen naar het volgende

We gaan nu dus van 4 naar 9 grafieken van een target. Voor mij persoonlijk vond ik de mooiste presentatie. Als je het anders wilt, dat kan. Je zou er zelfs nog 1 bij kunnen maken van bijvoorbeeld 180 dagen of natuurlijk een aantal weg laten. Net wat jij relevant vind.

Alles correct. Druk op Ctrl + X en kies voor opslaan Y en druk op Enter.

Stap 7 – Targets aanpassen

Vervolgens gaan we wat targets toevoegen. Voer het volgende commando uit en druk op enter

Standaard is dat al gevuld met het volgende

Standaard zal de machine worden uitgelezen (This host). Dit wil natuurlijk uitbreiden naar bijvoorbeeld een aantal DNS servers, wat websites. Wat je allemaal precies nodig hebt is vrij persoonlijk.

Hieronder zie je mijn Targets bestand. Dit is erg uitgebreid. Als je wilt kun daar het een en ander weg laten (onderaan zie je wat kleinere Targets versie met alleen Google DNS).

Alles correct. Druk op Ctrl + X en kies voor opslaan Y.

Indien je wenst om bijvoorbeeld alleen de Debian server (This host) en Google DNS te meten zie hieronder de korte versie van het Targets bestand.

Kleinere Targets bestand

Alles correct. Druk op Ctrl + X en kies voor opslaan Y en druk op Enter.

Je kunt op diverse manieren Targets instellen. In de Blog van Henri Matthijssen heeft het bijvoorbeeld weer in een sub menu gemaakt.

De laatste stap even smokeping service een herstart geven om de aanpassing op te pakken. Voer het volgende commando uit en druk op enter.

Als je alles goed hebt gedaan zouden er geen foutmeldingen moeten komen.

In mij situatie ga ik naar http://192.168.10.116/smokeping/smokeping.cgi om het resultaat te bekijken. In het begin zie nog geen grafiek. Geef het 5 minuten om de eerste resultaten te laten verwerken. Daarna worden ze weergegeven.

Ter info omdat er geen certificaat op de server zit ga je dus geen groen slotje in je adresbalk krijgen en uit veiligheid maak de website niet benaderbaar van buitenaf 😉 .

Stap 8 – Aanvullende info

Blauw/paars bolletje

Toen je de Debian LXC installeerde kreeg je blauw/paars bolletje achter de server. Dit is een tag. Deze kun je weghalen. Kies de Debian LXC net boven Summary zie je proxmox-helper-scripts staan met daarachter een pennetje. Druk daar op en kies vervolgens voor het min icoontje of pas het naar wens aan.

Hostname aanpassen

Standaard is de Debian LXC geïnstalleerd met naam debian indien je dat naar bijvoorbeeld smokeping wilt hebben kan dat. Om te beginnen zet de Debian LXC uit. Kies de Debian LXC ga naar Console en type shutdown en druk op enter, in 1 minuut zal de LXC uit gaan. Ga naar DNS daar zal je debian zien staan. Kies Edit en pas het aan naar bijvoorbeeld smokeping. Rechts klik op de Debian LXC en kies voor Start.

Debian LXC en packages updaten

Regelmatig zijn er updates voor Debian en de betreffend packages die je op de LXC hebt geïnstalleerd. Voer in de Console regelmatig het volgende commando uit om te updaten.

Smokeping items bijmaken

Mogelijk heb je al een beetje ontdekt hoe de structuur eruit ziet om targets erbij te maken. Zo niet dan leg ik even het even uit.

Stel we willen nos.nl erbij hebben bij Netherlands Webites – HTTPS. Dan komt dat als volgt eruit te zien:

Server via DNS bereikbaar maken

Installeer de volgende package.

1
0

Geef een reactie

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Laat Naam en E-Mail leeg indien je "Anoniem" wilt reageren. Dit betekent dat Webfanaat geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd.