JetKVM review

Begin van het jaar al een tipje van de sluier gegeven dat JetKVM eraan zat te komen.

Nu ongeveer 1 maand in gebruik. Hoe is de ervaring met JetKVM?

Als eerste het kopen. JetKVM via Kickstarter gekocht. Zie JetKVM Campagine pagina. Als de Kickerstarter bestellingen zijn uitgeleverd zou JetKVM ook in de toekomst te koop zijn bij Amazon, wanneer dit is is nog niet duidelijk.

Ik zat in de januari batch maar helaas vertraagd met verwerken / verzenden en pas eind februari verzonden (22-02-2025) en ontvangen (26-02-2025).

JetKVM Hardware

  • Besturingssysteem: Linux 5.10 with Buildroot
  • CPU: RockChip RV1106G3, Cortex A7 1.0GHz, H264 & H265 hardware encoder
  • RAM: 256 MB DDR3L
  • Opslag: 16 GB EMMC
  • Scherm: 1.69 Inch IPS, 240 × 280, capacitive touch screen 
  • Poorten: Ethernet RJ45 (100Mbps), USB-C (USB 2.0 480Mbps), HDMI Mini, JetKVM RJ11 extension port
  • Afmetingen: 60*43*31mm (LxBxH)

Wat is nu zo bijzonder aan JetKVM? Om te beginnen. Zeer betaalbare KVM, een normale KVM gaat richting de 400 tot 1000 euro. JetKVM nog geen 100 euro. Alleen het is niet een normale KVM dat je kan wisselen tussen verschillende computers/servers. Verder hoe klein een apparaat ook is, het heeft meer gewicht dan je denkt en voelt hierdoor zeer degelijk aan.

JetKVM is een snelle, open-source KVM over IP-oplossing voor het op afstand beheren van elke computer, server en werkstations. Behandel opstartfouten, installeer nieuwe besturingssystemen, pas BIOS-instellingen aan of bedien eenvoudigweg de computer zonder fysiek aanwezig te hoeven zijn.

Dat is precies waar ik hem voor heb gekocht. Er ligt een server in de patchkast om de BIOS te updaten dient elke keer scherm, muis en toetsenbord aan te sluiten en daarna weer afkoppelen en opruimen.

Maar dit kan met Teamviewer ook? Nee, je kunt met Teamviewer een computer overnemen, maar buiten het besturingssysteem om, dus bijvoorbeeld BIOS instellingen aanpassen of de BIOS updaten, nee dat kan niet met Teamviewer.

Als je in de server wereld zit. De servers van Dell en HP hebben een iDrac (Integrated Dell Remote Access Controller) of iLO (Integrated Lights-Out) interface. Daar zou je JetKVM het beste mee kunnen vergelijken.

JetKVM is niet de eerste KVM over IP er zijn al een tijdje voorlopers op de markt namelijk TinyPilot en PiKVM. Dit is waar ik naar opzoek ben. Echter voor thuis/prive vond ik die een beetje aan de te dure kant namelijk over de 400 – 500 euro. Gelukkig na enkele jaren is anno 2025 JetKVM voor nog geen 100 euro inclusief btw te koop en deze is ook nog eens lekker compact en heeft een display die zelfs van touch functionaliteit is voorzien. Niet geheel onbelangrijk de nodige kabels worden er bijgeleverd om direct aan de slag te kunnen:

  • HDMI Mini naar HDMI-kabel voor video
  • USB-C-kabel naar USB-A voor USB-emulatie
  • Meegeleverde USB-C stroom-/datasplitter – Sluit de ene kabel aan op de externe host en de andere op een stabiele 5V-voeding, zoals een telefoonoplader.

Op het display zie je direct welk IP-adres het apparaat heeft ontvangen, dus zoeken naar welk IP-adres JetKVM heeft gekregen is niet nodig. Je kan direct via de webbrowser aan de slag het is vrijwel Plug&Play. Kan jij een scherm en toetsenbord aansluiten? Dan gaat je zit ook zeker lukken.

Zelf heb ik hem aangesloten zonder de meegeleverde USB-C stroom-/datasplitter. In de computer de USB-C-kabel naar USB-A voor USB-emulatie gedaan en geeft voldoende voeding (5v/120mA) aan de JetKVM. Tevens ook nog beter aangezien de splitter een kleine ontwerpfout heeft, deze gaat dan ook de USB-poort van de computer voeding geven en dat mag niet. Maar is op te lossen door een USB-stroomblokkering.

JetKVM Webinterface

Op naar de interface. Deze is overzichtelijk maar nog volop in ontwikkeling. Zodra je inlogt vraagt JetKVM als je er een wachtwoord op de webinterface wil zetten, uit veiligheid dit gedaan, deze kun je er ook weer eraf halen.

Enkele functies zie je al wel maar zijn “coming soon”. Je kan JetKVM met “de cloud” koppelen, voordeel hiervan is. Stel je stuurt dit kastje op naar een externe vestiging in het buitenland, laat een medewerker daar ter plaatse het op een computer aansluiten en je kan op afstand op de pc meekijken en aanpassingen doen zonder dat jij de medewerker het geheime BIOS wachtwoord afgeeft of laat staan een complete herinstallatie doet, in elk geval een stuk goedkoper en makkelijker dan een computer heen en weer te sturen.

Je kan dus een besturingssysteem via JetKVM installeren zonder fysiek aanwezig te zijn. Wat niet kan is een .exe of .msi installeren / inladen via de JetKVM. Dit is toch een beetje jammer, hiervoor had ik hem juist gekocht. Gelukkig niet het einde van de wereld en wie weet volgt dat in de toekomst nog. Voor nu fysieke USB-stick erin en dan via de webbrowser de BIOS updaten. Altijd nog beter dan een scherm en toetsenbord aan te sluiten en daarna weer afkoppelen 😉 .

JetKVM heeft een aantal “extensions” te koop. Deze zijn voor mij niet van toepassing maar misschien voor een ander wel handig. Meer info daarover kun je vinden op Extension Port pagina van JetKVM.

Conclusie

Na jaren van geduldig wachten eindelijk een betaalbaar apparaat op de markt om een computer op afstand te bedienen buiten het besturingssysteem om. Naast betaalbaar is het ook simpel en vlot in gebruik.

Aangezien het product net op de markt is missen er misschien een aantal dingen. Zo kun je de naam van het apparaat nog niet veranderen, toch wel handig als je er meer dan 1 hebt. Ook het IP-adres is nu enkel DHCP, dus een vast IP-adres meegeven kan nog niet, tenzij je vanuit de router een vast IP-adres meegeeft.

Voor nu, in de basis ik kan voorruit en wie weet ook nog .exe of .msi via de JetKVM inladen. In elk geval tijdelijk een scherm, muis en toetsenbord eraan hangen is nu verleden tijd.

De concurrentie zit niet stil. April komt Gl.iNet met een soort gelijke variant namelijk de Comet KVM. Deze heeft geen last van het stroom probleem met de Y kabel deze heeft direct een voeding poort, maar heeft geen display en helft de minder opslag ten aanzien van de JetKVM.

0
0

Geef een reactie

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Laat Naam en E-Mail leeg indien je "Anoniem" wilt reageren. Dit betekent dat Webfanaat geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd.