Marktplaats blijft oplichters faciliteren

Regelmatig hoor je dat mensen worden opgelicht via Marktplaats of nep artikelen worden verkocht. Marktplaats doet er zogenaamd alles aan om namaak snel offline te halen. We gaan eens de proef op de som nemen.

De vakantie is begonnen. Deze ochtend eens rondneuzen op Marktplaats. Al vrij snel zag ik daar een namaak Chromecast advertentie.

We gaan even de foto van het product wat groter maken. Verder voegen we ook een foto toe van een originele Chromecast.

Links de namaak, rechts de originele Chromecast 2de generatie. Zoals je kunt zien zitten er in het doosje nogal wat afwijkingen. Hieronder de punten opgesomd.

  • Lettertype ‘Chromecast’
  • Magneetje mist bij de HDMI op de Chromecast
  • Chromecast logo in de Chromecast is anders
  • 4K (de echte 4K ziet er zo uit en heet Chomecast Ultra)

Kortom op 4 punten dat het doosje niet klopt. Dan heb je nog zwarte kabel in plaats van een grijze kabel.

Al met al 5 punten waar je duidelijk een afwijking ziet van het origineel. Even melding gemaakt bij Marktplaats.

Aangezien de advertentie vanaf april er al op staat ben ik bang voor slecht nieuws en dat ze er niets aan doen. Binnen 15 minuten bericht dat ze op advertentie geen actie ondernemen omdat er geen overtreding is. Mijn voorgevoel klopt dus.

Maar je kunt toch nog een keer melden staat in de mail? Klopt, direct gedaan je krijgt wederom binnen 15 minuten hetzelfde automatische antwoord terug dat ze geen actie gaan ondernemen.

Goed ik heb toch even de regels gelezen. Daarin staat duidelijk het volgende:

Geen inbreuk op intellectuele-eigendomsrechten van derden

  1. Het is niet toegestaan om een product in een Advertentie op te nemen dat inbreuk maakt op intellectuele-eigendomsrechten van derden. Dit houdt onder andere in dat het niet is toegestaan om een product aan te bieden dat:
    1. inbreuk maakt op het auteursrecht van een andere partij. Dat kan bijvoorbeeld het geval zijn als er in een Advertentie een foto staat die de Gebruiker niet zelf heeft gemaakt en zonder dat de fotograaf daarvoor toestemming heeft gegeven; of
    2. inbreuk maakt op het merkrecht van een andere partij. Dat kan bijvoorbeeld het geval zijn als er een namaak-kledingstuk met daarop een zichtbaar merk wordt aangeboden in een Advertentie; of
    3. inbreuk maakt op het modelrecht van een andere partij. Dat kan bijvoorbeeld het geval zijn als er een product (zoals een tas) dat is nagemaakt zonder toestemming van de ontwerper wordt aangeboden in een Advertentie.
  2. In de titel en tekst van de Advertentie mag slechts de merknaam van het product worden gebruikt dat in de Advertentie wordt aangeboden of gevraagd.
  3. In de titel of de tekst van de Advertentie mag alleen de (handels)naam of het merk worden gebruikt van de onderneming waarvan het betreffende product of de betreffende dienst afkomstig is. Het noemen van (handels)namen of merken van producten of diensten die niet in de Advertentie worden aangeboden is niet toegestaan.
  4. Het product mag alleen in de tekst van de Advertentie met andere producten worden vergeleken en niet in de titel. De vergelijking mag op geen enkele wijze verwarring scheppen over de oorspronkelijke herkomst van het product. Bij de vergelijking mag niet op een verwarrende manier een (handels)naam of merk worden genoemd dat hoort bij het andere vergelijkbare product.
  5. Het is niet toegestaan een disclaimer in de Advertentie op te nemen met betrekking tot de echtheid van het product dat in de Advertentie wordt aangeboden. Adverteerders dienen zich ervan te vergewissen dat hun producten echt zijn en verhandeld mogen worden, alvorens ze aan te bieden op het Platform.

Het kan aan mij liggen maar dat is hier toch van toepassing met name punt b.

Al met al, melden heeft dus totaal geen nut en is er in 4 jaar tijd niets verandert. Marktplaats weet het blijkbaar toch beter en faciliteert prima voor oplichters. Oplichters hebben vrij spel.

0
0

Geef een reactie

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Laat Naam en E-Mail leeg indien je "Anoniem" wilt reageren. Dit betekent dat Webfanaat geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd.