RIPE Atlas Probe op een Raspberry Pi 4 in Debian

In kort RIPE Atlas is een wereldwijd netwerk van probes die de internetconnectiviteit en -bereikbaarheid meten en zo een ongekend inzicht bieden in de toestand van het internet in realtime.

Hieronder een filmpje in het Engels met de nodige uitleg. Hopelijk word het een en ander voor je duidelijk wat RIPE Atlas is.

In deze blog word verteld hoe je een Software RIPE Atlas Probe kunt maken op een Raspberry PI 4 onder Debian.

Mocht je nu helemaal geen kennis hebben van Raspberry Pi en hoe je dit helemaal opzet. Geen paniek. In deze blog word het van begin tot eind uitgelegd. Je hebt geen extra muis, toetsenbord en scherm nodig voor op de Pi aan te sluiten of te bedienen. De installatie word met Raspberry Pi OS voorbereid en vervolgens via SSH afgerond.

Voorbereiding

De volgende hardware is er gebruikt:

  • Raspberry Pi 4 Model B – 2GB (5056561800332)
  • Sandisk Edge 16GB micro SD industrial geheugenkaart (SDSDQAD-016G)

Let op vergeet de voeding niet mee te bestellen of moet je een PoE+ switch hebben. Voor de Pi 4 is er ook een PoE+ HAT module te koop. Dan kun je hem voeden via de netwerkkabel.

Wil je het helemaal afmaken bestel er een passende behuizing bij.

Mocht dit allemaal te duur en te ingewikkeld zijn. Je kunt ook een Hardware RIPE Atlas probe bestellen. Let wel op er is niet altijd voorraad dus het kan even duren voor je dat dan binnen hebt.

Naast het op een Pi draaien kan het ook op Proxmox. Maak daar een Debian LXC aan dan kun je door middel van deze stappen te volgen ook een probe opzetten, dat is bijna identiek aan de de uitleg van deze Pi handleiding.

Ben je Docker gewend? Ook dan is het mogelijk om een RIPE op te zetten. Info kun je hier vinden.

Al met al voldoende manieren om een software RIPE Atlas probe op te zetten. Goed en nu weer verder met de Pi 4 uitleg 🙂 .

Account

Voor zowel Hardware als Software RIPE Atlas Probe heb je een account nodig. Je kunt nog voor je aan de uitleg hieronder begint een account aanmaken bij RIPE.

Installatie

Om te beginnen gaan we Debian op de micro SD kaart zetten. Dit doen we met Raspberry Pi Imager via Windows. Na de installatie start je Raspberry Pi Imager op. Je krijgt een aantal keuzes.

  • Raspberry Pi Model: Raspberry Pi 4
  • Besturingssysteem: Raspberry Pi OS (other) > Raspberry Pi OS Lite (64-bit)
  • Opslagapparaat: Selecteer de micro SD kaart waarop de installatie moet komen

Vervolgens kies je VOLGENDE. Je krijgt de vraag als je de instellingen wilt toepassen. Voor we dat doen. Eerst nog even AANPASSEN kiezen.

Algemeen

  • Hostname: dit kun je wijzigen of zo laten
  • Gebruikersnaam en wachtwoord instellen (standaard is het gebruikersnaam: pi en het wachtwoord: pi), wijzig dit uit veiligheid!
  • Regio instellingen:
    • Tijdzone: Europa/Amsterdam
    • Toestenbord indeling: US

Services

SSH inschakelen gebruik wachtwoord authenticatie

Opties

Dat kun je zo laten en kies OPSLAAN. Vervolgens kies je JA om installatie te starten. Weet je dat zeker JA. Dan even geduld hebben tot de micro SD kaart voorzien is van de installatie.

Daarna kun je micro SD kaart in de Pi doen en zet / sluit je de Pi aan. Let op de eerste keer bij aanzetten kan het even duren voor de Pi benaderbaar / vindbaar is.

Zoek via je router of modem op wat het IP-adres is van de Pi. Verbind met bijvoorbeeld Putty naar de Pi via SSH.

RIPE Atlas software installeren

Login met je gebruikersnaam en wachtwoord. Om te beginnen gaan we eerst de Pi updaten. Voer het update en upgrade commando uit:

Indien er updates zijn. Typ Y. Even geduld dat de Pi is geupdate. Vervolgens even een aantal tools installeren:

Indien de vraag komt om de tools te installeren kies Y. Als de tools zijn geïnstalleerd gaan we de RIPE Atlas software probe repo clonen. Voer het volgende commando uit:

Vervolgens maken we een build met het volgende commando dit kan even duren voor dat klaar is:

Nadat die klaar is krijg je terug welke build het is. Bij ???? komen getallen te staan.

Voer het volgende commando uit, let op pas ???? aan naar het nummer wat jij hebt ontvangen!

Nu gaan we de public key opvragen door het volgende commando:

Eindelijk zijn we zover om aan de slag te gaan op de RIPE Atlas website om een Software Probe te registreren.

  • AS Number: Dat nummer is wat je provider gebruikt. Deze kun je opvragen via: myPRO.BE/ip.
  • City: Woonplaats
  • County: Land
  • Public Key: Plak hier de code die je terug krijgt van het laatste commando
  • Notes: Eventuele noties kun je invullen
  • Vinkje zetten bij I accept the RIPE Atlas Service Terms and Conditions

Kies vervolgens submit your application. Nadat de software verbinding heeft gemaakt met het systeem, ontvangt je binnen 15-20 minuten een e-mail ter bevestiging van je probe.

Je kan je probe op de RIPE website bewerken. Zoals een naam van de probe, extra tags toevoegen, locatie van de probe verbeteren.

Wat voor naam je kunt geven kan van alles zijn. Mocht je wat inspiratie willen opdoen hieronder een aantal ideeën. Lijst van UN/LOCODE’s in Nederland.

Al met al voldoende keus hoe jij het voor jezelf makkelijk kunt maken.

Verkorte URL’s

Standaard ziet de link van je probe als er volgt uit: https://atlas.ripe.net/probes/1008006. Best een lange link. Via myPRO.BE (website gemaakt door Webfanaat 😎 ) kun je een verkorte url gebruiken. In dit geval voor mij: https://myPRO.BE/1008006. Al met al net een stukje korter en netter.

Hier een aantal filters:

0
0

Geef een reactie

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Laat Naam en E-Mail leeg indien je "Anoniem" wilt reageren. Dit betekent dat Webfanaat geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd.