Voor de meeste consumenten is WiFi gewoon WiFi en weet niet dat er verschillende type WiFi op de markt zijn. Zo zijn er 3 type WiFi roaming namelijk: Seamless roaming, Fast roaming en Basic roaming. Wanneer heb je wat nodig? Mocht je gaan googlen naar de onderstaande modellen dan zul je ook zien dan seamless roaming duurder is dan fast roaming, je betaald eigenlijk voor stukje gemak/techniek.
Seamless roaming
Als je deze type wifi in huis/kantoor hebt dan zal de client (smartphone, laptop, tablet) naadloos/moeiteloos verbinding maken de sterkste access point in de buurt. Dit gaat met seamless roaming zo snel dat je geen onderbreking merkt. Seamless roaming is vooral vereist als je VoIP telefonie voert en door het pand loopt. Hierdoor valt het gesprek niet weg, dat zal bij Fast en Basic roaming wel gebeuren.
Welke WiFi accesspoints hebben seamless roaming? Een klein greep uit de beschikbare modellen: Ruckus Wireless R510, Aruba Unified AP-303, Zyxel Nebula NAP203.
Fast roaming
Er zijn ook producten die gebruikmaken van fast roaming. Zoals de naam al doet vermoeden, is dit een snellere variant van de normale (basic) WiFi roaming techniek maar geen seamless variant. Deze techniek is niet geschikt voor VoIP telefonie, maar door het snelle schakelen tussen de access points wel weer geschikt voor bijvoorbeeld het afspelen van YouTube filmpjes of muziek via Spotify. Deze audio- en videodata maken immers vaak gebruik van een buffer in plaats van een live feed.
Welke WiFi accesspoints hebben fast roaming? Een klein greep uit de beschikbare modellen: TP-Link EAP245, Ubiquiti UAP-AC-LR, EnGenius EnSky EWS330AP.
Basic Roaming
Tot slot de basic roaming. Bij basic roaming functioneren de access points zich onafhankelijk elkaar. Als een client zich buiten het bereik van een signaal beweegt, wordt de verbinding simpelweg verbroken. Het laden van een video wordt dan bijvoorbeeld ook afgebroken. Wanneer je over het internet surft is het niet erg dat de verbinding even wegvalt; het opnieuw verbinden duurt namelijk slechts 1 à 2 seconden. Maar gebruik je het netwerk veel voor VoIP telefonie of het streamen van audio of video, dan zijn deze onderbrekingen natuurlijk wel erg storend.
Welke WiFi accesspoints hebben basic roaming? Een klein greep uit de beschikbare modellen: Ubiquiti AirCube AC, Zyxel WAP3205 v3, Zyxel NWA1123-AC v2
Roaming upgraden
Sommige access points bieden stand alone alleen basic / fast roaming, maar kunnen in combinatie met een fysieke controller of cloud controller wél seamless roaming bieden. Dit geldt o.a. voor de Zyxel NWA1123-AC v2 of een TP-Link EAP245 samen met een OC200 controller.
Wat heb ik?
Momenteel heb ik 3x TP-Link EAP245 en 1x een EAP225 Outdoor met een OC200 controller. Deze zitten aangesloten op een PoE+ switch. Dat wil zeggen dat ze gevoed worden/stroom krijgen door de netwerkkabel, super handig zo heb je geen stopcontact nodig waar de access point komt te hangen. Mocht je geen PoE+ switch hebben maar een normale switch, bij de TP-Link EAP245 zit een PoE module bij, zo maak je van je normale netwerkkabel een PoE netwerkkabel het nadeel hiervan vind ik dat het wat vol en rommeliger word, zeker als je er 4 access points hebt die via PoE modules worden gevoed hebben elk een stopcontact nodig, dus je zult een flinke spanningsslof in de buurt moeten hebben. Vandaar dat ik het dus via de switch doe, het oog wil ook wat 😉 . Zie de blog Thuis netwerkje voor wat foto’s.