Houdbaarheid batterijen, na 20 jaar verstreken THT datum nog 1,5 volt!?

Mocht je het niet weten, maar ook batterijen hebben net zoals voedsel een houdbaarheidsdatum.

Er is geen vaste plek waar je deze datum kunt vinden, per merk & model verschilt dit nogal. Bij de ene batterij aan de achterkant/onderkant (heel klein) bij de andere ergens aan de zijkant van de wikkel. Best wel slim, want meestal heb je de verpakking niet meer 😆 .

De houdbaarheid van een Alkaline batterij is maximaal 5 jaar (bron). Als je nu batterij koop april 2022 dan zou er in elk geval 2027 op de batterij moeten staan. Mocht je dus sinds kort een batterij hebben gekocht met lager dan 2027 dan heb je een ‘oude’ batterij gekocht.

Afgelopen weekend de kast aan het opruimen, een oude zaklamp gevonden met daarin batterijen. Oei als die maar niet zijn gaan lekken, dat is vrijwel standaard als je niets met de batterij doet in een apparaat (je kent het vast wel het word een smerig boeltje). Opengemaakt, niets aan de hand! Even voor de lol is testen als ze nog vol zitten, want ja ze zijn maximaal 5 jaar goed, want er staat april 2002 (ja leest het goed 20 jaar geleden!) op de wikkel dus ergens naar alle waarschijnlijkheid in 1997 gekocht, die dingen moeten rammetje leeg zijn na 25 jaar 😉 .

De telefoon (Nokia 110 4G) ligt erbij voor verificatie van de datum dat foto echt op 9 april 2022 is gemaakt.

0
0

Geef een reactie