Antagonist, mijn.host en Intention webhosting prijs / kwaliteit vergelijking

Webfanaat zit al meer dan 15 jaar bij Antagonist. Waarom overstappen als je al zolang klant bent?

Een andere partij kiezen is altijd de gok. Welke redenen kunnen er zijn om Antagonist na meer dan 15 jaar te verlaten? Antagonist is niet meer zelfstandig al merkte je daar weinig van bij Antagonist de kwaliteit gelijk gebleven, in elk geval geen merkbare storingen. Op support vlak geen idee in al die jaren zelden tot nooit nodig gehad (ze hebben een zeer goede en uitgebreide documentatie). Wat niet gelijk was gebleven zijn de pakketten en de prijzen. Waar ze eerst onbeperkt websites hadden is het nu 1, 3 of 5 stuks. Mocht je 5 websites hebben dan is 29,99 ex btw per maand wel erg fors aan de prijs voor een hobby. De prijzen van domeinen zijn ook redelijk aan de hoge kant bij Antagonist.

Nu is er een klein voordeeltje voor oude klanten. Dan zit je nog in de oude regeling waar je onbeperkt aantal websites hebt. Echter een ervaring in het verleden kan het opeens voorkomen dat je een pakket niet meer kan verlengen en dien je dus te ‘upgraden’ naar een ander pakket dat op dat moment actueel is. Mocht je die verrassing voor willen zijn toch even gaan rond kijken naar een nieuwe partij.

De eisen/wensen

Er is zoveel aanbod. Toch is er eisen/wensen lijstje waar de webhosting partij al bij voorbaat aan moet voldoen.

  • Eigen website 100% score kunnen halen bij Internet.nl
  • SIDN Registrar deelnemer
  • Betaalbaar
  • Minimaal 5 websites op 1 pakket
  • Voldoende opslag (50GB heeft Webfanaat namelijk bij Antagonist) en dataverkeer (iets in de TB’s of onbeperkt altijd leuk)
  • E-mail catch-all ontvangen en wildcard kunnen verzenden alles voor het @ teken
  • DirectAdmin paneel in elk geval geen cPanel of Plesk
  • PHP versie beheer
  • Goede kundige support / voldoende documentatie
  • Onafhankelijk (geen onderdeel van een groep of investeringsmaatschappij)

Cloud86

Redelijk nieuwe naam / speler (maar de oprichters hebben kennis en ervaring sinds 2003), je kunt er bijna niet omheen enorm veel en goede reviews komt bij vele als nummer 1 uit de bus. Echter bij internet.nl kun je geen 100% score halen omdat ze bij de shared webhosting van Cloud86 geen ipv6 ondersteunen en gebruiken als beheerpaneel Plesk en zijn geen SIDN Registrar deelnemer. Cloud86 word daarom niet opgenomen in het overzicht.

Esmero

Opgericht in 2010. Bij de webhosting pakketten zo 123 niet te zien maar wel bij de FAQ is te lezen dat ze gebruik maken van Plesk. Esmero is geen SIDN Registrar deelnemer, maar heeft wel ipv6 ondersteuning voor de website. Mocht je daar waarde aan hechten dan is Esmero daar een streepje voor op Cloud86. Verder is bij Esmero de prijs de prijs dus geen (extreme) kortingen het eerste jaar of bij meerdere jaren afsluiten (en daarna goed zoeken wat het dan jaar op jaar kost) en gezien de positieve reviews, waaronder oud Antagonist klanten die net zoals ik toch wat kwaliteit gewend zijn toch wel een vermelding waard.

Weboke

WebOke, deze speler is al even op de markt (sinds 2004) en prijzen zijn netjes. Goede reviews. Echter als je redelijk wat opslag wilt en nog wat extra domeinen en ook nog wat aliassen (denk aan webfanaat.be, .net, …) dan begint de prijs aardig op te lopen. Verder is het paneel ook niet heel handig ingericht als je per domein andere e-mail adressen gebruikt met wel allemaal je eigen naam. Ze geven alleen de naam weer, dus gokken welke naam bij welk domein zit. Helaas iets te duur om daar heen te gaan als je een aantal extra domeinen hebt, dat word verder kijken. 1 Website en niet veel opslag nodig? Prima keuze.

WebOke word wel in de prijsvergelijking meegenomen (voldoet aan lijst van eisen/wensen), stukje kwaliteit kunnen we helaas niets over zeggen aangezien er niet daadwerkelijk een hostingpakket is afgesloten.

mijn.host

mijn.host is sinds 19 januari 2024 een SIDN Registrar. Net als Cloud86 is mijn.host ook redelijk nieuwe speler (sinds 2016) maar bij Internet.nl haal je wel 100% score. Vele reviews zijn positief. Ze zijn zeer scherp geprijsd met de domeinnamen, een .nl voor € 4,99 ex btw. Pakket Advance Webhosting is precies wat de eis/wens is en nog eerste jaar een leuke korting.

Dan eens kijken als dat is de boel naar mijn.host heen verhuisd. Wat direct opvalt, bij DirectAdmin van mijn.host heb je zelfs meer opties dan bij Antagonist. Het SSL certificaat is wildcard in plaats van per subdomein. Het DirectAdmin paneel kan alleen dan wel wat indrukwekkend overkomen en zal het even zoeken zijn als je niet heel veel ervaring hebt met websites maken.

Ondanks dat het pakket 8 CPU en 8 GB heeft is de uploaden van ongeveer 10 plaatjes behoorlijk traag, zeker als je vergelijkt met Antagonist met 2 CPU en 2 GB was het binnen 1 of 2 seconden. Raar dat daar niemand over klaagt. Ook was er merkbare packetloss. De website hangt dan even en laad daarna pas weer door. Niet echt een voorruitgang.

Voor de rest beheerpaneel, support (diverse probleempjes maar werden allemaal uiteindelijk allemaal opgelost), prijzen allemaal prima maar we zoeken wel iets dat goed presteert ondanks dat het hobby is. Zelfs bij Antagonist was het gewoon stukken sneller, zelfs zonder LiteSpeed.

Intention

Het was niet de voorkeur, Intention kwam af en toe al voorbij alleen viel af omdat het geen DirectAdmin heeft maar een custom paneel. Sinds 2002 een speler op de webhosting markt, niet al te veel reviews maar wel allemaal positief (cloud86 en mijn.host korter op de markt maar heeft veel meer reviews). Toch even contact gezocht met de support, de eisen/wensen vertelt en hoe het een en ander in elkaar zit. De gestelde vragen werden allemaal netjes en vlot beantwoord.

Voor het Pro pakket gegaan. 5 websites, 100GB opslag en onbeperkt dataverkeer. Eerste jaar kleine korting op het pakket en jaar op jaar .nl, .be of .eu domein gratis in het pakket (leuk weetje dat heel vroeger Antagonist ook, ergens 2007 praten we dan over).

De boel van mijn.host maar naar Intention verhuisd. Het custom paneel is enorm snel, sneller dan DirectAdmin bij Antagonist en mijn.host. Geen bergen aan uitgebreide opties, gewoon precies wat je nodig hebt (misschien voor sommige net iets te weinig, mail logging is standaard niet te zien, op aanvraag kun je toegang krijgen). Het is even het is allemaal net even iets anders. Maar wat vooral merkbaar was is dat 1 CPU en 1 GB sneller is dan de 8 CPU en 8 GB dan bij mijn.host. Kortom leuk die grote getallen maar dat is dus geen garantie dat het allemaal sneller en beter is. Zowel mijn.host als Intention hebben LiteSpeed.

Omdat het allemaal net iets anders is dan gewend, regelmatig contact gehad met support. Ze reageren enorm snel op mail, soms zelf binnen 5 minuten al reactie en opgelost/duidelijkheid. Zo snel dit nog niet eerder bij een andere partij gezien. Ow ja en als je de vragen stelt, de vraag word meteen begrepen, en krijgt op alle vragen antwoord in plaats van dat er maar 1 van de 3 word beantwoord. Tot slot sommige willen graag dat een partij telefonisch bereikbaar is, voor Webfanaat was dit geen eis/wens. Maar Intention is ook telefonisch bereikbaar.

Hoe Intention het op langer termijn doet is afwachten. Voor nu stukken beter dan mijn.host in elk geval. Op gevoel is de Webfanaat website zo snel als toen bij Antagonist.

Traagheid mijn.host VS Intention

Waarom was mijn.host dan zo traag? Dat kan van alles zijn helaas kunnen we niet ‘onder de motorkap’ kijken, mogelijk dat configuraties niet goed ingericht. In elk geval 1CPU met 1GB RAM VS 8 CPU met 8 GB RAM is geen garantie dat hoger/meer beter is.

Prijs vergelijking

Domeinextensies / TLD’s

De domeinprijzen kun je wel goed onderling vergelijken. Waar vooral een verschil in zit is dat sommige in de prijs ‘doorstuur service’ bieden of andere extra’s bij andere dien je dat weer apart erbij te kopen, mocht je dat nodig hebben even zelf onderzoek uitgaan anders word het wel een heel uitgebreid prijzen schema 😉 . Hieronder losse domeinprijs.

Intentionmijn.hostWebokeAntagonist
.nl€ 7,99€ 4,99€ 9,45€ 14,26
.be€ 7,99€ 5,99€ 9,95€ 18,00
.eu€ 7,99€ 5,99€ 9,95€ 18,00
.com€ 12,99€ 11,99€ 13,95€ 21,46
.net€ 15,99€ 15,99€ 15,95€ 21,46
Prijzen zijn ex btw vastgesteld op 9 maart 2024

Pakketten

De pakketten verschillen nogal met elkaar. De een x GB opslag met x GB dataverkeer, de ander heeft weer onbeperkt dataverkeer.

Hieronder een aantal screenshots van de betreffende partijen om goed te laten zien wat de prijs verschillen zijn. Er is geprobeerd om de pakketten met elkaar af te stemmen/even groot te maken om en zo goed mogelijk vergelijk te krijgen.

Het eerste jaar zit korting verwerkt. Hieronder een aantal screenshots van de webhosting bedrijven het eerste jaar met een .nl domein erbij.

Weboke prijs eerste jaar

Specificaties van het Power Webshot Three pakket van Weboke (screenshot).

mijn.host prijs eerste jaar

Specificaties van het Advanced Webhosting pakket van mijn.host (screenshot).

Intention prijs eerste jaar

Specificaties van het Pro pakket van Intention (screenshot). Tarief voor het 1e jaar daarna Pro: 10,75 per maand. Het .nl domein zit er wel jaar op jaar gratis bij.

Wat het jaar op jaar is even apart uitgewerkt, de planning is namelijk niet om jaarlijks te verhuizen om enkele euro’s te besparen. Dat verhuizen keer op keer en alles inrichten kost ook aardig wat tijd.

De prijzen op een rijtje, jaar op jaar zonder kortingen

Hieronder een overzicht van het afgenomen pakket zonder korting, wat je dus eigenlijk vanaf het 2de jaar en de jaren daarop gaat betalen (even los van de inflatie correctie) en daarbij een aantal extra domeinen. Even Antagonist het Pro pakket om zo te vergelijken als de verhuizing wel zinvol is.

Intentionmijn.hostWebokeAntagonist
Pakket prijs pj€ 129,00€ 155,88€ 273,00€ 359,88
.nl (7x)€ 47,94*€ 34,93€ 66,15€ 99,82
.be (1x)€ 7,99€ 5,99€ 9,95€ 18,00
.eu (1x)€ 7,99€ 5,99€ 9,95€ 18,00
.com (1x)€ 12,99€ 11,99€ 13,95€ 21,46
.net (1x)€ 15,99€ 15,99€ 15,95€ 21,46
Totaalprijs ex btw€ 221,90€ 230,77€ 388,95€ 538,62
Totaalprijs incl btw€ 268,50€ 279,23€ 470,63€ 651,73
*Bij Intention zit er jaar op jaar 1x gratis een .nl, .be of .eu domein bij deze is al van de prijs gehaald.

Prijzen zijn ex btw vastgesteld op 9 maart 2024

Conclusie

Antagonist is zeer stevig in prijs. Sinds de overname in 2021 zijn de prijzen aardig omhoog gegaan en de pakketten minder ruim, denk aan limieten aantal websites terwijl eerder onbeperkt was voor een scherpere prijs. Wel kun je bij Antagonist voor meerdere jaren verlengen en een aardige korting krijgen, je dient dan wel het geld tot je beschikking te hebben. Om je een indicatie te geven, het Pro 2022 pakket verleng je voor 3 jaar kost dan € 23,99 per maand * 36 = € 863,64 ex btw dat is € 1045 incl btw en dan moet je de domeinen er nog bij tellen (daar zijn ze ook niet bepaald goedkoop in als je kijkt naar de andere), al met al dus een aardige smak geld.

Als we terug gaan naar de tabel met de totaalprijzen incl btw zonder kortingen dan ben je per maand net iets meer dan € 54 euro per maand kwijt bij Antagonist 😮 ! Intention is nog te overzien met net geen 22,50 euro per maand.

Afgelopen 14 dagen draait Webfanaat prima bij Intention. Op langer termijn is het even kijken hoe Webfanaat het doet bij Intention, want die heeft nog wel schappelijke prijzen.

Mocht je er waarde aan hechten of graag je subdomeinen verborgen willen houden bij Antagonist heb je geen gratis (Let’s Encrypt) wildcard SSL certificaat (*.eendomein.nl) bij o.a. mijn.host, Intention wel. Navraag gedaan bij Antagonist met voorbeeld. Support snapt niet eens de vraag (z’n complexe vraag is toch niet?). Je krijgt antwoord over hoe je een subdomein aanmaakt en dat wildcard SSL certificaat vanzelf gaat (dat was totaal de vraag niet). Met extra screenshots nog een keer de vraag gesteld, dan krijg je als antwoord dat het niet kan met het basis certificaat en je wel een certificaat kan kopen voor 6,99 per maand per domein. Dat klopt ook niet want Let’s Encrypt ondersteunt gewoon wildcard en diverse webhosters (o.a. Intention, mijn.host) bieden het wel dus het kan wel, maar waarom Antagonist niet? Support verteld dat het dus wel kan (dat ze dat zelf niet weten lijk mij sterk maar kom op zeg 3 mails nodig voor z’n simpele vraag), maar waarom bij Antagonist niet? Bij de 4de reactie eindelijk het antwoord! Dit is een keuze die hiervoor gemaakt is, ik kan je daarom ook niet helpen dit alsnog beschikbaar te maken. Met vervolgens weer een verwijzing naar de certificaten die te koop zijn.

Kortom wil je wildcard SSL certificaat bij Antagonist gaat je ook nog eens minimaal 6,99 per maand ex btw en per domein kosten (en ze zijn al niet bepaald de goedkoopste met hostingpakket en de domeinen) Als je dus 11 domeinen hebt (rekenvoorbeeld hierboven gaat je dat dus € 1.116,44 per jaar incl btw zuiver en alleen voor wildcard SSL certificaten kosten terwijl het elders gratis / al in de prijs zit (het bizarre is je bent dus zelfs meer geld aan certificaten kwijt dan aan de webhosting zelf 😆 ). Dat brengt Antagonist dan totaal op € 1.768,17 per jaar incl btw wat bij Intention dus voor € 268,50 kan. Verschil van bijna €1500 per jaar! Ow ja en Intention is ook nog eens telefonisch bereikbaar.

Op het oog is mijn.host het goedkoopste, heeft veel positieve reviews maar in praktijk vallen de prestaties wat tegen. De website reageert niet lekker. Het eerste jaar heb je een leuke korting echter jaar op jaar prijzen zit er ongeveer maar 10 euro verschil met de goedkoopste. Bij Intention heb je ook nog 100 GB in plaats 50 GB opslag bij mijn.host en dat voor 10 euro minder bij Intention.

Wie of wat moet je nu pakken? Mocht jezelf een website hebben of willen, kijk naar wat je nodig hebt en werk de prijzen uit, met en zonder korting. Weinig opslag nodig en 1 website. Weboke is dan erg scherp geprijsd (dat is in het overzicht niet uitgewerkt). Wil je wat domeinen en dan vooral een .nl? Dan is mijn.host zeer aan te raden voor € 4,99 ex btw prijs jaar op jaar, of je moet graag elk jaar verhuizen om zo de maximale korting te pakken.

Wil je 1 website met redelijk wat opslag nodig (50GB) ook dan is Intention een betere keus dan Antagonist daar zit bijna 50% verschil in prijs (wildcard SSL certificaat nog buiten beschouwing gelaten). Tot slot mijn.host. Niet de voorkeur als je wat al redelijk wat kwaliteit bent gewend en voor die paar euro verschil heb je bij Intention ook nog veel meer opslag. Intention heeft geen limiet op dataverkeer maar wel een limiet op het aantal bestanden (inodes), bij mijn.host is dat weer niet van toepassing. Niet te vergeten Esmero geeft momenteel ook veel opslag voor een nette prijs.

Al met al, wie of moet je nu pakken? Dat hangt dus erg af wat je nodig hebt en hoeveel geld je eraan wilt uitgeven.

Mocht je meer pakketten willen bekijken. Bij Start24 hebben ze diverse webhosting pakketten getest. Daar word juist zeer positief over mijn.host geschreven terwijl Webfanaat een andere ervaring heeft. De uitslag van bHosted klopt aardig. Jaren terug ook die getest, dat werd hem totaal niet. Wel bieden ze bij bHosted een drop catch aan, dat is bij andere partijen niet opgevallen dat ze dat ook aanbieden. Mocht je wat reviews willen bekijken van andere webhosting bedrijven dat kan op hostingvergelijker.nl en op webhosters.nl. Bij webhosters daar zie bijvoorbeeld wat recente reviews over Antagonist dat ze tegenwoordig behoorlijk aan de prijs zijn en dat klopt helemaal, de reacties op het blog artikel van 2021 lijken toch aardig uit te komen.

0
0

Eén reactie

Tenneke zaterdag 9 maart 2024 om 14:14 Reageer

Top verslag!

2
1

Geef een reactie